Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Jitka Fabianová - Táborový deník MLT Jánské Koupele 28. 7. - 10. 8. 2013 - 3. část

Pondělí 5.8.2013

V pondělí nás stroj času pomyslně odnesl opět do Ameriky, tentokráte do roku 1920. Děti nejprve plní individuální závod, nazvaný co do přírody nepatří. Poté v rámci celotáborové hry absolvují válku barev, jejímž principem je získání životů soupeřícího družstva. Životy představují krepové papíry v barvě družstva, které má každý soutěžící navázané na ruku. Děti hrají ve vytýčeném prostoru v lese, takže je to opět příjemně strávený čas v přírodě, vyplněný pohybem. V podvečer máme pro děti připravenou poslední hru, nazvanou pašeráci. V této hře se vracíme do řeky a úkolem dětí je živým řetězem napříč řekou přepravit plechovkami co nejvíce vody. Má to háček, protože dva vedoucí na člunu, představují policejní hlídku, která v případě, že soutěžícího přistihne s plechovkou v ruce, mu tuto plechovku odebere a družstvo si pak musí vystačit se zbývajícím počtem plechovek.

Úterý 6.8.2013

Na úterý je naplánován druhý celodenní výlet. Pěšky se přesunujeme do Kružberku, do lanového centra Davidův mlýn, kde na lanových drahách pro malé i pro velké trávíme čas až do pozdních odpoledních hodin.

Středa 7.8.2013

Ve středu dětem program vyplňujeme individuálními soutěžemi ve střelbě vzduchovkou na terč, během na 60 metrů s překážkami s hasičským nářadím, hodem, člunkovým během a pro zpestření jednou hrou pro pobavení a to přenášení vody slánkou. Večer máme pro děti připraveno překvapení a to návštěvu pracovníků kynologického klubu a Policie České republiky, kteří nám předvádí ukázku práce se psy. Nechybí ukázka poslušnosti psů, včetně možnosti na vlastní kůži si vyzkoušet zakousnutí psa do speciálního rukávu.

Po deváté hodině večerní jsme dětem ještě připravili velice populární hru, poklad pod majákem. Vedoucí, který se otáčí s baterkou, představuje maják, děti k němu postupně přibíhají a snaží se posbírat co nejvíce pokladů, které představují papírky s natištěnými truhlicemi. Pokud je světlo majáku zasáhne, musí se vrátit a střídá je další soutěžící z jejich družstva. Po skončené hře všichni unavení, ale šťastní a spokojení, odcházíme spát.

Čtvrtek 8.8.2013

Krásné počasí se nás nadále drží. Dopoledne jsme naplánovaly focení družstev v táborových trikách. Poté dohráváme soutěž Ťuk. Jde o velice populární táborovou hru, kdy dva týmy proti sobě hází špalíky na dřevěné figurky. Odpoledne soutěžíme v požárním útoku družstev a hře nazvané dobývání hradu. Jde o silovou soutěž družstev, kdy obránci hradu brání svůj hrad, který představuje vyznačený kruh na louce, a útočníci se je snaží ve vymezeném čase z tohoto hradu vytáhnout. Večer je v plánu hra, kterou by bylo možné označit za stezku odvahy, děti odvádíme na lesní cestu a mají za úkol se po svíčkách vrátit zpět do tábora. U každé svíčky je obrázek z určitého období, které jsme již v minulosti procestovali, úkolem dětí je co nejvíce obrázků si zapamatovat a v cíli je nahlásit.

Pátek 9.8.2013

Dopoledne dohráváme poslední hru družstev, dobití hradu. Po celý tábor za umístění v soutěžích rozdáváme táborové peníze a jak je již na našem táboře tradičním zvykem, máme na poslední táborové odpoledne pro děti připravené táborové trhy, kde mohou děti své táborové penízky utratit. Máme zde cukrárnu, kadeřnictví, nehtové studio, tetovací studio, dílničku, ve které vyrábíme měděné přívěšky, na které se zapéká smaltovací prášek, a na večerní diskotéku prodáváme svítící tyčinky. V 18 hodin máme slavnostní nástup s vyhodnocením družstev a nejlepších jednotlivců. Nejlepší táborníci jsou oceněni táborovými medailemi, všem dětem za úspěšné zvládnutí tábora předáváme drobné upomínkové předměty a sladkosti. Naposledy vyslechneme táborové pokřiky družstev, večer je slíbená rozlučková diskotéka a tábor symbolicky uzavíráme ve 22 hodin svíčkovou cestou.

Sobota 10.8.2013

Balíme, odjíždíme domů a budeme se opět těšit na příští rok! J

Jitka Fabianová - Táborový deník MLT Jánské Koupele 28. 7. - 10. 8. 2013 - 2. část

Čtvrtek 1.8.2013

Jedeme na výlet do Opavy. Po prohlídce nádherného Slezského muzea dáváme dětem rozchod a po návratu do tábora si jdeme užívat slunečného dne k řece Moravici, která protéká přímo za naším táborem.

Večer máme pro děti drobné překvapení, o kterém z počátku ví pouze hlavní vedoucí tábora a ani oddílový vedoucí netuší, co je čeká. V podvečer se do tábora dostavuje velitel hasičů, který oznamuje, že z rozhodnutí starosty obce je nutné tábor preventivně evakuovat. Vedoucí dostávají za

úkol děti okamžitě připravit k evakuaci, do půl hodiny do tábora přijíždí nákladní vozy Hasičského záchranného sboru v Hlučíně, velitel zásahu určuje, kdo se bude kterým vozem evakuovat a všichni táborníci na korbě oplachtovaných nákladních vozů vyráží na určené shromaždiště evakuovaných osob v obci Melč. Zde velitel zásahu oznamuje, že se jednalo pouze o cvičení, které mělo prověřit připravenost hasičů evakuovat větší množství malých dětí, cvičení hodnotí jako velmi úspěšné a přínosné, děti se v pořádku hasičskými vozy vrací do tábora a s nezapomenutelným zážitkem odchází spát.

Pátek 2.8.2013

Vracíme se k celotáborové hře a na programu jsou rytířské turnaje. Děti si z kartonu papíru vyrábí rytířské přilbice a vyráží do boje. Na koních, které představují ti největší a nejsilnější táborníci, pomocí kopí shazují terč, poté absolvují souboj v přetlačování na lávce s pěnovou tyčí a nakonec soupeří se zavázanýma očima s vodním mečem. Po rytířském turnaji je třeba ze sebe spláchnout prach ze všech bitev, k čemuž nám opět nejlépe poslouží říčka Moravice.

Sobota 3.8.2013

Na dopoledne jsme pro děti připravili otázkovou dráhu. Hraje se ve stylu šipkované, akorát cesta je místo šipek vyznačena fáborky. V sobě je tak spojena procházka po okolí tábora s plněním úkolů a otázek, které jsou ukryty na vyznačené cestě.

Na odpoledne jsou naplánovány soutěže jednotlivců. Děti v individuálních soutěžích testují svoji tělesnou zdatnost, postřeh a manuální zručnost.

Neděle 4.8.2013

Na neděli byl naplánován turnaj ve vybíjené. Družstva, která právě nehrají vybíjenou plní ještě jednu individuální soutěž na manuální zručnost a to navlékání korálků na čas. Do vybíjené se v posledním kole zapojují i vedoucí, kteří soutěží proti výběru dětí, což je pro děti vždy velmi atraktivní. Poté následuje zasloužené zchlazení v řece a den zakončujeme večerním karnevalem. Masky na karneval si připravili i vedoucí, a proto se všichni výborně baví.

Jitka Fabianová - Táborový deník MLT Jánské Koupele 28. 7. - 10. 8. 2013

Neděle 28.7.2013

Letošní tábor se ponese v duchu „Stroje času“, tedy cestování časem. Ubytováváme se, všichni jsme dorazili ve zdraví, takže můžeme začít. Máme celkem 68 dětí z České republiky a ze Slovenska. Děti jsou ubytovány ve 12 dřevěných a zděných chatkách, nejmenší holky ve dvou pokojích, v budově Ústřední hasičské školy. Po vybalení seznamujeme děti s táborem, nejbližším okolí tábora, programem tábora a vedoucími. Ještě stihneme dvě seznamovací hry a jdeme spát.

Pondělí 29.7.2013

První plný táborový den tradičně patří výrobě táborových reálií. Děti nejprve musí vymyslet název a pokřik družstva, vyrobit oddílovou vlajku a táborové přívěšky. Tentokráte ještě začínáme netradiční hrou o vedoucí. Vedoucí a instruktoři se dětem představují a snaží se je motivovat, proč právě oni by měli být jejími vedoucími. Poté děti, které jsou již rozděleny do pěti oddílů, mají možnost o své vysněné vedoucí bojovat. Po táboře jsou rozeseta písmena, ze kterých děti postupně skládají jména a příjmení vybraných vedoucích. Družstvo, které je nejrychlejší, získává právě toho vedoucího, jehož jméno se mu podařilo poskládat.

Úterý 30.7.2013

Stroj času nás zanesl do Ameriky roku 1870. V celotáborové hře děti loví zvířata indiána Richardsona, absolvují lodní bitvu na řece a na konec ještě loví bizony. Zejména tuto hru děti hrají s velkým zapálením. Bizony totiž představují jejich vedoucí, které se oni jako lovci snaží ulovit. Aby to nebylo tak jednoduché, tak další 3 vedoucí představují šerify, kteří bizony chrání a pokud lovce chytí, musí se lovec vrátit na základnu pro nový život.

Středa 31.7.2013

Ve středu se táborníci dostávají do doby starého Egypta a jejich úkolem je najít uprchlé mumie, uvést je do původního stavu a dopravit jej do muzea. Není překvapením, že uprchlé mumie opět představují vedoucí, na kterých zůstal jen kousek obvazu a úkolem dětí, je řádně mumie zamotat a poté jej přenést na určené místo. Až je úkol splněn, odchází děti po oddílech do lesa stavět egyptské pohřebiště. Stavby se zdařily a jsou jedny z nejpropracovanějších za doby pořádání táborů na zdejší táborové základně. Děti vytvořily pyramidy, sfingy, miniaturní mumie a další detaily, až by si člověk přál, aby taková stavba v lese vydržela i pro další generace.

Jitka Fabianová - Letní škola Jánské Koupele 2013 - 3. část

Čtvrtek byl tradiční - dopoledne bylo již tradičně věnováno zvelebování Ústřední hasičské školy Jánské Koupele, tedy našeho 14 denního domova. A po brigádě jsme se pustili již do tradičního závodu o pohár velitelky školy v netradičním požárním útoku. Po absolvování jsme měli až do svačinové přestávky studijní volno a potom nás čekaly opět tradiční písemné maturity o 150 otázkách ze všech oblastí, které jsme zde v průběhu celých 14 dnů probírali. Ještě před ulehnutím k zaslouženému odpočinku jsme se dozvěděli výsledky našich znalostí a někteří spokojeni, jiní naštvaní samy na sebe jsme uléhali ke spánku.
Předposlední den pár šťastlivců dělalo praktické maturity a ostatní se podíleli na likvidaci štábu a překážek. Potom jsme všichni konečně přistoupili ke sportovním turnajům neboť počasí se konečně umoudřilo a dovolilo nám hrát míčové hry aniž by na nás nepřetržitě pálilo sluníčko… Odpolední program byl věnován nácviku slavnostního večerního vyřazení a svíčkové cestě. Po odpoledním slavnostním nástupu, na kterém byly vyhodnoceny soutěže družstev i jednotlivců, jsme se všichni vyfotili a rozešli jsme se připravovat na maturitní ples, který následoval po večeři. Všichni jsme obdrželi Pamětní listy, Osvědčení o získané kvalifikaci, medaile a další odměny. Na maturitním plese jsme byli slavnostně dekorováni kotolionem a odnesli jsme si malou drobnost na památku. Zde jsme konečně ukázali své taneční umění, které jsme každý den dřeli v potu tváře  Před půlnocí jsme se šli převléci do stejnokrojů a za zvůků Smetanovy Vltavy došlo ke složení slavnostního slibu vedoucích mládeže SH ČMS a podpisu do kroniky Letní školy. Po utvoření svíčkového kruhu, proslovu velitelky školy k ukončení letošního ročníku nám všem velitelka školy zapálila svíčky a popřála hodně úspěchů při další hasičské činnosti, při práci s dětmi a vyslovila přání abychom do svých SDH přivezli ve svých srdcích část tohoto 14 denního pobytu nabytého přátelstvím, kamarádstvím, pomocí druhému a pohodou. Po vytvoření svíčkové cesty byla slavnostně uschována vlajka SH ČMS a oficiálně ukončen 21. ročník Letní školy v Jánských Koupelích.
V sobotu následovalo deštivé ráno v údolí řeky Moravice a to nejen díky počasí, ale hlavně díky všem účastníkům, kteří se rozjížděli do svých domovů se slzami v očích… Tak snad se za rok zase všichni sejdeme a přivedeme spoustu dalších kamarádů...

Jitka Fabianová - Letní škola Jánské Koupele 2013 - 2. část

V neděli k nám do Jánských Koupelích přijeli lektoři z VŠB z fakulty bezpečnostního inženýrství. Dopoledne jsme se učili o hoření, hasicích přístrojích a dalších věcech kolem požární prevence a represe. Po obědě nám pak ukázali jak se pohybovat v zakouřené místnosti bez světla, ukázali prostředky požární ochrany. Před večeří jsme závodili v kolíčku, uzlech a postřehovce. Po večeři jsme se učili nový tanec Five step a zopakovali ty, které již umíme. Na závěr jsme dostali od vedoucích cca 30 minut volné zábavy při hudbě. Pak jsme, ale už zalehli a spali.
Dnešek byl celý den ve znamení hry PLAMEN. Dopoledne byl probírána teorie štafet CTIF, štafeta dvojic, štafeta 4x60, požárních útok CTIF a požární útok. Také jsme si řekli něco o jednotlivcích. Odpoledne jsme začali postupně všechny disciplíny plnit. Běželi jsme dokonce i 60. Vše proběhlo v pohodě. Večer následoval v podobě společenských tanců a školení s PHP včetně názorných ukázek.
Jak jsme se již dozvěděli na pondělním nástupu, měl nás dneska čekat výlet do Ostravy na IBS, VŠB – FBI a záchranný útvar Hlučín. Na IBS nám pověděli o historii nápadu spojit záchranné složky a fungování celé budovy. Poté jsme vyrazili do Hlučína, kde nám ukázali neobvyklá hasičská vozidla. V odpoledních hodinkách jsme navštívili fakultu bezpečnostního inženýrství, kde nám pověděli něco málo o studiu, vysokoškolském životu a ukázali nám laboratoře. Ve vytopeném autobusu jsme se na cestě zpátky, stavili na velmi pozdní oběd, přes protesty frekventantů na velikosti obědových balíčků. Výlet byl oproti běžným dnům velká změna. Po večeři nebyl ani nástup a družstva nastoupia v plavkách k vodě. Zde se uskutečnil závod od náhonu až po řeku s plněním spousty úkolů. Poté jsme měli volný večer, který se využil k učení, protože maturita je již za rohem!
Po ranním budíčku jsme všichni protáhli svá unavená těla tancem. Nastalo učení a po druhé přestávce jsme běželi ORIENTAČNÍ ZÁVOD a MATEMATICKÝ ZÁVOD. Každé družstvo se postupně prostřídalo u každé disciplíny. Když bylo odběháno a každý byl vydýchaný , tak nás čekal vydatný oběd. Odpoledne nás čekali přednášky: psychologie, pedagogiky a hry. Taky jsme si během výuky zahráli několik her na ukázku a probuzení.
Po večerním nástupu jsme se sešli na hřišti, kde následovaly ukázky policejních psů. Tam si někteří z nás mohli vyzkoušet jaké to je, když se do rukávu na Vaší ruce zakousne pes. Večer pokračoval tancem a studijním volnem.

Jitka Fabianová - Letní škola Jánské Koupele 2013 - 1. část

V neděli 28. července jsme se sjeli v Jánských Koupelích na 21. ročník Letní školy. Přijelo méně frekventantů než v minulých létech a štáb zněj utvořil dvě družstao. Před večeří jsme prošli okolí školy, zahráli seznamovací hry a prozradili na sebe osobní informace. Po večeři družstva zasedli a začali vymýšlet názvy, pokřiky a návrhy vlajek. Po večerce přišlo první překvapení. Noční matematický závod! Snad naše rozespalé hlavičky vše vypočítali správně, ale o nikoho jsme nepřišli. Pak už jsme spokojeně zalehli a spali.
V pondělí jsme se probudili a pod vedením Ježáka jsme absolvovali naši první rozcvičku. Pro některé byla náročná, protože už po ránu bylo teplo. Po raním nástupu jsme si procvičili uzly, navlékali korálky na čas, měli jsme si zapamatovat 15 předmětů. V dopoledním teple jsme dostali zabrat při člunkovém běhu a skoku z místa. V poledním klidu družstva dodělali vlajky. Odpoledne jsme usedli do učebny a v jejím chládku jsme se učili stavby, bezpečnost při práci a s velitelkou školy základní informace o SH ČMS. Večer jsme poprvé slavnostně sejmuli vlajku a zazněli pokřiky. Večer jsme na hřišti hráli bekoviny, kde největší úspěch získala zoo. Pak jsme se už jen vykoupali, pomodlili a šli spát. 
Dne 30. 7. jsme byli probuzeni standardně v 6:45. Následovala však neobvyklá rozcvička formou zábavné hry Otec Abrahám. Lehce znavení frekventanti se odebrali na ranní hygienu a následně se vydali na jimi vysněnou snídani. Následovala ranní hygiena a poté snídaně. Dopoledne jsme strávili na učebně. Zdokonalili jsme se v luštění šifer. Bylo nám vysvětleno několik základních šifer, práce s mapou a jak vystupovat na veřejnosti a základy stejnokrojového předpisu. Po dobrém obědě si družstva navázali trička na batikování a nabírali energii na odpolední program. V odpoledním programu jsme si naučené věci zkusili prakticky a proběhli i dvě závodní disciplíny. Po večeři byl večerní nástup. Vše proběhlo bez problémů a všichni si šli nějakým způsobem na chvíli odpočinout. Večer jsme si užili společenský večer. Frekventanti udělali první krůčky k tomu, aby na plese zvládli Valčík a Zuzanu. Následovala již všemi vysněná večerní sprcha a zalehnutí do postele. Večer ÚHŠ hlídalo 4. družstvo a vše bylo naprosto bez problémů.
První zvuk, který jsme ráno uslyšeli, byl samozřejmě tón píšťalky. Rozcvička se skládala zatím z jednoho tance – Zuzany. Snídaně všem chutnala. Jak by také ne, když byla vánočka s marmeládou. Dopoledne jsme strávili na učebně a na hřišti, kde nám Ježa vysvětlil a předvedl správné zásady strečinku. Odpoledne se běžel azimutový závod, který všichni zdárně uběhli a nemuselo se jít nikoho hledat. Po závodě se střílelo na terče, navlékali korálky a družstva si dělali batiku. Po svačině jsme v rychlosti projeli základy radioprovozu a naučili se ošetřovat zranění. Po večeři všichni netrpělivě čekali na slíbenou hru. Místní úprava hry Pevnost Board všechny velmi nadchla. Všechny skupinky statečně běhali po stanovištích, aby získali indicie. Všem se podařilo díky ním přijít na to, že tajenka je VELVARY. Pak jsme už jen zalehli do postelí a sladce spali.
Ve čtvrtek nás dozorčí služba vzbudila v 6 hodin a šli jsme na mimořádný nástup. Byla nařízená okamžitá evakuace školy. Po sbalení veškerých věcí jsme vyrazili. K odloučeným stanovištím jsme dorazili velmi rychle a začali jsme řešit první problém – přesun přes řeku. Večer byla pro změnu nařízena evakuace. Tatry evakuačního týmu Záchranného útvaru Hlučín nás vezli nocí, ale nakonec nás dovezli opět do tábora a řekli nám, že to bylo jenom cvičení. V pátek jsme vylepšovali tábořiště a plnili úkoly z šifer. Dostali jsme také mapu k pokladu. Čtvrté družstvo se k němu dostalo první a našlo veliký pytel čokolády. Večer jsme si zkusili malé lesní bludiště a kdo ho zvládl projít, získal řízek nebo buchtičky. V sobotu jsme ráno vyrazili zpět do školy. Vrátili jsme věci, vybalili jsme a vrhli jsme se konečně do sprchy. Poté jsme začali pracovat na bojových denících.

Vedení ZH - Ozdravný pobyt Zasloužilých hasičů Jihomoravského kraje

Sešel se rok s rokem a v Ústřední hasičské škole se zase sešli ZH z Jihomoravského kraje na ozdravném pobytu od 26. 8. – 31. 8. 2013. K ozdravnému pobytu jsme využívali procházky do zdejší krásné přírody. 28. Srpna jsme navštívili vagonářské muzeum ve Studénce. Zájezd jsme zakončili v restauraci u Bílé Holubice. Každý den po večeři jsme si v jídelně vyměňovali zkušenosti z hasičské práce. Pobyt jsme zakončili v pátek táborákem a opékáním špekáčků. Poděkování za krásný pobyt patří kolektivu zaměstnanců školy a sponzorům, hlavně MuDr. Milanu Špačkovi
ZH Jihomoravského kraje

Lenka Dušková - Výsledky KK PS

Kde prosím najdu výsledky z krajského kola PS? Děkuji

Jitka Fabianová, 12. 2. 2013 - Zimní pobyt MH okresu Vyškov v ÚHŠ Jánské Koupele

Po včerejším ubytování a vycházkou do okolí, jsme dnes vyrazili mezi chatky, abychom si zde vyjezdili pořádnou dráhu. Na pomoc bobům, sněhovým lopatám a kotoučům jsme si vzali i igelity a pořádně jsme to rozjeli. Naštěstí tu nejsou takové mrazy jako loni a tak jsme venku dopoledne i odpoledne. Večer jsme stihli tvořit obrázky na sklo a taky proběhla soutěž Slavík z Jánek. Při večerním programu došlo i na vyhodnocení sněhových staveb, které jsme tvořili na poloostrově dopoledne a které nám během dne skoro celé zasypal čerstvý sníh :-)

Jitka Fabianová, 11. 2. 2013 - Zimní pobyt MH v ÚHŠ Jánské Koupele

Stejně jako v minulém roce jsme se i letos vypravili v jarní prázdniny na pobyt v zasněženém prostředí Ústřední hasičské škole Jánské Koupele. Po zdárném cestování rychlíkem a potom motoráčkem, nás přivítala známá budova oblečená do nového žluto - zeleného kabátu. Celá škola prošla v minulých měsících úspěšnou rekonstrukcí topení, výměnou oken a celkovým zateplením. A my se již těšíme na zážitky, které zde prožijeme, ale hlavní náplní našeho pobytu bude užívání si zimních radovánek na sněhu :-)

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den čtrnáctý

Dnešní den už rozcvička v podobě tanců nenásledovala, ale následovala v podobě vyklizení pokojů, štábu a slavnostního sálu. Na snídani jsme se trousili po částech a stejně jsme i opouštěli areál Ústřední hasičské školy Jánské Koupele.

Tak školo AHOOOOOOOOOJ zase za rok.

PS: fotky z našeho 14 denního dění můžete vidět na www.itifabi.rajce.idnes.cz a taky na fcb, stačí zadat Letní škola nebo LŠ

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den třináctý

Jako každý den i tento nás probudil taneční rozcvičkou. Po něm někteří z nás plnili praktickou maturitní zkoušku a ostatní se konečně pustili do míčových turnajů.

Před obědem jsme obdrželi pozvánku na netradiční soutěž o tradiční Pohár velitelky školy a tak se všechna naše družstva přihlásila.

Po odpoledním klidu začal netradiční požární útok z Avie a po něm následoval slavnostní nástup s vyhodnocením všech soutěží družstev i jednotlivců. Po nástupu jsme se všichni vyfotili do kronik a pro naši vzpomínku.

Po večeři následovala příprava na maturitní ples a maturitní ples samotný s předáním kokard a samozřejmě i volbou letošní Miss a Missáka. Tím ale dnešní den ještě nekončil.

O půlnoci, za znění Vltavy z Mojí vlasti od Bedřicha Smetany se konal slavnostní slib instruktorů a vedoucích mládeže SH ČMS na vlajku SH ČMS a podpis této přísahy do knihy Letní školy. Po závěrečné řeči velitelky školy, za svitu svíček při svíčkové cestě byla vlajka naposledy v tomto ročníku přenesena do budovy. Po složení byla vlajka předána do rukou velitelce školy, která tímto aktem ukončila letošní ročník Letní školy zde v Jánských Koupelích.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den třináctý

Dnešní den už rozcvička v podobě tanců nenásledovala, ale následovala v podobě vyklizení pokojů, štábu a slavnostního sálu. Na snídani jsme se trousili po částech a stejně jsme i opouštěli areál Ústřední hasičské školy Jánské Koupele.

Tak školo AHOOOOOOOOOJ zase za rok.

PS: fotky z našeho 14 denního dění můžete vidět na www.itifabi.rajce.idnes.cz a taky na fcb, stačí zadat Letní škola nebo LŠ

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den dvanáctý

Den začal jako obvykle ranní taneční rozcvičkou. Po vydatné snídani se celá letní škola vrhla na brigádu. Bylo postaveno nové molo, zkrášleno volejbalové hřiště a hřiště s umělým povrchem a jako zlatý hřeb byl nádherně zpraven chodníček vedoucí ke štábu.
Po obědě a poledním klidu započaly písemné maturity. Po večeři a večerním nástupu jsme zhlédly prezentaci SDH Žlutava a pak nás Ježa seznámil s nástupem na maturitní ples a slavnostní svíčkovou cestou. Po jeho výkladu a praktické zkoušce jsme se dozvěděli naše počínání u maturit. Jako každý rok se s nimi vypořádal každý jinak . Někdo kladně jiný záporně. Co naplat. Nezoufejte. Jistě se to povede v dalším ročníku.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den jedenáctý

Dneska byla rozcvička opět taneční. Po snídani opět teorie – dorost, běh na 60 m. s překážkami a Listina základních práv a svobod. Teorie Zdravého životního stylu byla neobvykle na hřišti (na sluníčku)  . Po obědě a dostatečném odpočinku jsme si zaběhli ZPV. Běžela 4 družstva + 2 smíšená (ze zbylých členů). Poté byla menší přednáška a ukázka auta profíků z Moravskoslezského kraje. Po “osahání“ auta byl na řadě matematický závod. Každý doufal že jeho odpověď je ta správná, ale realita? Byla o hodně jiná. Po matematičku byl chvilku klid a poté Bavíme sami sebe. Každé družstvo vymyslelo pár her na zabavení těch ostatních. Hráli se např.: Doktoři, Včelka Mája, rozplétání rukou a nebo třeba spojování hadic. Večer po nástupu byl volnější než předtím, protože se každý (skoro) šprtal na zítřejší maturitu.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den desátý

Huráááááá,
Máme posunutý budíček až na 7:30. Rozcvička byla jako obvykle taneční, ale dnes jsme tančili nové tance naučené v pondělí Rednex a Fivestep.
Dopoledne nás Janča, Katka a Jitka vyučovali o pedagogice, psychologii a sponzoringu. Po odpoledním klidu následovalo střílení na špalíky, test z první pomoci a dopravy, školení o technice a orienťák. Jako večerní zaměstnání nám vedoucí nachystali Casino. Hráli jsme pexeso, sirky, kloboučky, logik, Black jack, kameny, kupky, piškvorky a kostky. Asi nejlepším hráčem ( zítra se budou vědět přesné výsledky) byla Květuš, které se podařilo vyhrát 171 korálků.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den devátý

Po taneční rozcvičce jsme usedli do lavic, kde nám vedoucí začali vysvětlovat disciplíny hry Plamen.
O přestávkách jsme usilovně po družstvech pracovali na dokončení bojových deníků, které jsme museli odevzdat do 11:30 to se však všem družstvům nepovedlo.
Po obědě jsme si šli některé disciplíny hry Plamenu zkusit v praxi. Dnes jsme stihli útok CTIF, štafetu CTIF, štafetu požárních dvojic, štafetu 4x60m a jako doplňkovou činnost jsme uzlovali uzlovou štafetu a šroubovali šrouby.
Po večerním nástupu na kterém opět zazněly bojové pokřiky a písně jsme se na přístavbě naučili nové dva tance a to Rednex a Fivestep.
Protože jsme na disciplínách Plamene udatně bojovali až do posledních sil dostali jsme od velitelky školy 45minut spánku na víc v podobě posunutého budíčku.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den osmý: návrat do civilizace

Den nám začal brzkým probuzením na polních dnech. Po kratičké snídani začalo rychlé balení tábora. Vše šlo hladce a tak jsme se brzy mohly vydat zpět do školy. Cesta ubíhala velmi rychle a tudíž jme si zpáteční cestu zpříjemnili zastávkou na osvěžení na Holubici. Když jsme dorazili do školy za bouřlivého zpěvu písně, následovali bojové pokřiky a písně družstev. Po ukončení nástupu se frekventanti zkulturnili a dali si vynikající oběd po kterém bylo třeba vrátit materiál o obdrželi ze štábu a začít pilně pracovat na bojových denících. Večerní program měl divadelní nádech a byl zahájen hrami z pořadu partička. Vyvrcholením bylo účinkování vedoucích. Pak přišli na řadu vystoupení jednotlivých družstev, které se velmi povedli. A jak zakončit príma den než jen šup do postýlky a spát.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den pátý: evakuace

Je čtvrtek... v kuchyni je havarijní stav, prasklý odpad od myčky... výuka probíhá jako v jiné dny, jen nervozita mezi námi stoupá... bude dnes vyhlášena evakuace? Velitelka školy na první hodinu nedorazila, místo ní máme náčelníka štábu a bojové deníky... prý musela nutně do Vítkova... myslíme si o tom své a čekáme kdy se otevřou dveře a bude vyhlášen poplach. Ale v průběhu další hodiny velitelka přišla a pokračovala ve výuce dle plánu. Opravdu byla jen odjetá. Dopolední výuka dále probíhala jako v každý jiný den. Před odpoledním programem si velitelé vyzvedli rozpis na odpolední zaměstnání v kolotoči, který už ale nebyl. Byla vyhlášena okamžitá evakuace a do 15:30 hodin bylo nutné opustit areál ÚHŠ a vybudovat jihovýchodně od Jánských Koupelí ve vzdálenosti 2,7 km odloučená stanoviště. A o průběhu polních dnů budeme informovat zase někdy příště.... Už teď Vám ale můžeme prozradit, že jsme měli společnost v podobě raků říčních, které jsme tak měli po mnoha letech možnost pozorovat v jejich přirozeném prostředí.

Jitka Fabianová - Letní škola v ÚHŠ Jánské Koupele 29. 7. - 11. 8. 2012 - den čtvrtý

Ráno jsme vstali docela rozlámaní. Místo klasické rozcvičky bylo tancování. Dopoledne jsme se učili něco málo z represe. Poté nás čekala zdravověda, menší část teorie a poté praxe na resuscitační panně. Dále bylo protahování (strečink), většina z nás zjistila že je shnilá a neumí se pořádně se pořádně rozcvičit. Pote zase teorie o odznacích specializací. Vyplňování internetového testu bylo demokratickou formou. \počet zvednutých rukou označoval odpověď a, b nebo c. Když už jsme začínali být ospalí, na pořadu dne byl malý kolotoč (sedy lehy, navlíkání korálků, kýmovka). Po obědě byl pro změnu velký kolotoč (dílny, dílny, střelba, azimuťák). Na večerním nástupu se předávali první přeborníci. Poté jsme nazuli slavnostní obutí a šlo se tančit. Naučili jsme se otočku u Zuzany, valčík a country polku. Unavení a pyšní sami na sebe jsme se umyli a zapadli do postelí.



 





Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          


Statistiky

Online: 9
Celkem: 772912
Měsíc: 8336
Den: 486